Kako podesiti TAG uređaj za elektronsko plaćanje putarine u Severnoj Makedoniji

  • Post category:Novosti

Jedinstvena elektronska naplata putarine uspostavljena sa Severnom Makedonijom deo je projekta Otvoreni Balkan. Više od 700.000 korisnika će tako bez zaustavljanja na putevima kroz našu zemlju i Severnu Makedoniju putovati brže i jednostavnije. U najavi su i Grčka, Albanija, Hrvatska, BiH. Da biste koristili ENP i kroz Severnu Makedoniju ne morate da kupujete novi uređaj, ali morate da uradite prekonfiguraciju.

Izvor: nsuzivo.rs

Pomoćnik direktora Sektora za naplatu putarine JP “Putevi Srbije” Darko Savić rekao je da je sve više putnika koji vrše prekonfiguraciju tagova na veb portal, preko kojeg se vrši plaćanje putarine u Republici Srbiji i Republici Severnoj Makedoniji.

“Nismo očekivali takav odziv građana, ali imamo pripremljenu mrežu za prekonfiguraciju tagova u poštama Srbije, na prodajnim mestima ‘Puteva Srbije’, kao i kod našeg strateškog partnera Auto-moto saveza Srbije, a i mobilnog mesta koje smo sami postavili odmah posle naplatne stanice Preševo, na jako dobroj lokaciji, jer svi oni koji to zaborave da urade u Beogradu ili iz nekog drugog mesta, a krenu put Grčke i put Severne Makedonije, mogu to uraditi na tom mestu”, rekao je Savić.

Ističe da su korisnici nezadovoljni samo jednim delom koji se tiče registracije platne kartice, budući da to ne mogu da urade ni radnici “Puteva Srbije”, kao ni radnici Auto-moto saveza i Pošta Srbije.

“Oni nisu ovlašćeni da barataju podacima sa platnih kartica, tako da taj jedan deo koji ne traje duže od minut, odnosno registracija platne kartice, korisnici ipak moraju da urade sami”, rekao je Savić.

Ne mora da se kupuje novi tag uređaj

Pojašnjava da korisnici ne moraju da kupuju novi tag uređaj, već da uređaj prekonfigurišu na nekom od prodajnih mesta.

“Radi se o inovativnom tehničkom rešenju. Za plaćanje putrine neće više morati da dopunjuju tag uređaj na prodajnim mestima i pumpama, već će njega prekonfigurisati na nekom od prodajnih mesta, taj uređaj vezuju za veb platformu, a plaćanje se vrši tako što se novac skida sa njihove platne bankovne kartice”, rekao je Savić.

Istakao je i da se radi na proširenju 26 naplatnih stanica, kako bi bilo više kanala namenjenih vozilima koja koriste ENP.